A Glass House in the Mexican Desert


At nightfall, the home seems as a phosphorescent field, its mirrored panels reflecting the gentle of the sky and the ocher hues of the mountainside that, as if a mirage, will quickly vanish as night time falls. Casa Etérea — perched above San Miguel de Allende on the rugged slopes of the extinct Palo Huérfano volcano, a part of the better Los Picachos mountain vary of Central Mexico — is each an architectural showpiece and a site-specific artwork set up, one constructed to encourage a way of awe. A feat of sustainable engineering that makes use of photo voltaic vitality and picked up rainwater, the 800-square-foot dwelling has a glass exterior (with a striped UV-reflective coating) that’s bird-friendly — even because it creates the impact of a seemingly infinite panorama.

Prashant Ashoka, the proprietor and designer of Casa Etérea, first got here up with the concept for a glass home throughout his preliminary journey to the nation, in the summer season of 2017. He had been working in Singapore as a author and photographer, however was compelled to maneuver to San Miguel de Allende for its magnificence and its repute as a vacation spot for artists — in the ’60s, for instance, guests included outstanding Beat-generation figures equivalent to Neal Cassady and Jack Kerouac. The facade, he says, is directly transitional and symbolic: “It’s a metamorphosis, not unlike my transformational journey to Mexico.” Determined to construct himself a secluded author’s retreat, Ashoka ultimately bought two acres of wilderness — located simply 20 minutes from San Miguel de Allende’s downtown — with no water strains or electrical energy. “I knew that it was my time to create something of my own,” he says. “And I’d always fantasized about escaping into nature, living on a mountain or a beach. But I decided to take a romantic notion many people flirt with and make it my reality.”

Though Casa Etérea has many impressive features, Ashoka says that “the house was born from the bathroom,” which features the structure’s only interior wall, a brick and concrete partition livened with flecks of rose gold. Behind it sits a large handmade copper bathtub with a sloped back and hammered finish that Ashoka sketched and then commissioned artisans in Santa Clara de Cobre in the state of Michoacán to make.



Source link Nytimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *